Nieuws


November 2018

18 December. Lezing over de Golden Globe Race van Mark Slats

 

Voor inschrijving en info klil hier

 

 

200 myls SOLO Baan 1 gewonnen door JAGER!

 

 

klik hier voor verslag


Klik hier voor video  Het eindresultat is beter dan de voorlopige uitslag. 1e in baan 5 en 5e overall (140 inschrijvingen)

 

Roeiboot voor Dutch Ocean Expeditions
 

 

 

Begin dit jaar ontwierp ik voor Mark Slats ontwerp No 506, een roeiboot voor de Talisker Whiskey Atlantic Challenge.
Mark zeilt op dit moment de Golden Globe Race en stelt het project vermoedelijk een jaar uit.

Op basis van ontwerp 506 ben ik nu ook een knikspant in aluminium aan het ontwerpen.
Uit onderzoek blijkt dat de verschillen in snelheid niet heel groot zijn als de boot wat zwaarder wordt. Een rustige beweging en goede stuureigenschappen hebben een grotere invloed. Een heel licht gebouwde carbon boot wordt enorm veel duurder. Voor de meeste teams kan dit budget beter aan andere zaken worden uitgegeven. Een boot met een wat langere waterlijn dan de huidige boten en met minder gewichten in de einden zal al een redelijke snelheidswinst geven. Het voordeel van aluminium is dat veel zaken tijdens de bouw maar ook als de boot al klaar is, gewijzigd kunnen worden. Denk aan hoger of lagere zitpositie extra bergvakjes in de kuip of een andere  overkapping. Of bijvoorbeeld een groter zwaard en grotere zwaardkast.
We kijken ook naar de knikspant in composiet maar dan wordt ze wel wat duurder.

 

Eerste voorstellen voor een zeiljacht met dekhuis

 

 

De eerste schetsen voor een nieuw ontwerp staan op papier. Omdat he bij het invullen van de wensenlijst vaak meerdere keuzes hebt is dit een belangrijke fase. Altijd leuk om te zien welke richting het uitgaat.

 

 optimalisatiesIk nam afgelopen maanden diverse tuigages en kielen onder de loep. Als een schip wat ouder wordt en alles wordt vervangen is het een goed moment om te zien of een verandering zin heeft. Een paar varianten met verschillen in snelheid en hellingshoek kunnen dan helpen bij de keuzes.Mark Slats in de Golden Globe Race


Ik had een rustige maand als team manager van Mark. Geen raar weer en geen grote problemen. Bij zijn verplichte media drop in Hobart konden we zelfs via een telefoon die aan een marifoon was gekoppeld wat zaken bespreken. Mark ligt tweede maar zijn grootste rivaal ( Jean Luc) heeft problemen met de mast. Ik hoop dat Jean Luc het op kan lossen. Ik hoop eigenlijk ook dat het even duurt en dat ze dan weer naast elkaar varen.Ontwerp No 486Voor dit 18 m lange motorjacht  maakte ik uitslagen voor het opbouwdek en wanden. Als de opbouw er opstaat is het hele ontwerp in het echt te zien!

 

Routeren voor roeiers

 

Voor de komende Atlantische roeiwedstrijd help ik Dutch Rowing Expeditions met het routeren van een paar teams. Hiervoor zijn een aantal poilare diagrammen gemaakt zodat we routeringssoftware kunnen gebruiken Onderstaand een voorspelling bij veel wind en golven. De boot heeft hier een negatieve in de windse snelheid. In die situatie gaat het zeeanker uit. Hierdoor moeten de diagrammen handmatig worden gecorigeerd. We deden did vorig jaar ook vor Mark Slats met Peanuts waarbij hij het wereldrecord ruim verbeterde.