Nieuws


December 2021

 Jager 41 voorontwerp

 

 

Op basis van de Jager 37, ontwerp No 489 is er nu ook een 41 voets versie in ontwikkeling.

De diepgang blijft beperkt tot 1.85 m en de kiel is lang genoeg om langs een kade droog te vallen.

Deze versie krijgt een elektrische aandrijving met een actieradius van ca 30 mijl bij 5.5 knoop in vlakwater.

 

 Ontwerp 134 Polka Mazurka ISAF check.

 

Voor langere ISAF offshore wedstrijden moet tegenwoordig een extra check aan roer en kiel worden gedaan.

Dit is vooral nuttig voor lichtgebouwde kunststof schepen met kielbouten. Toch geldt deze controle ook voor zwaargebouwde metalen schepen. De Polka heeft een behoorlijke overmaat in de veiligheidsfactoren.

  

Ontwerp 489 met vaste kiel is getuigd

 

 

De Jager 37 is getuigd. Het schip is bijna af en ligt nog net boven de geplande waterlijn. Dat belooft mooie snelheden en veel zeilplezier.

 

Ontwerp 516 bij Jachtbouw Pronk.

 

Ontwerp No 516 is bij Pronk jachtbouw in Heeg gearriveerd. Hier wordt ze ingetimmerd nadat Mark Bijlsma het leidingwerk heeft geïnstalleerd.

 

Routering voor de Talisker rowing challenge 2021

Ook dit jaar gaan we weer een aantal boten routeren. Het Nederlands 3 persoons damesteam in Row for Impact, twee Zwitserse teams met een aluminium 2 en 4 persoons DOR naar mijn ontwerp, Prowject x en Helvetic Waves. Verder een Fins Duo, two rowing Fins.

Het belangrijkste was om met behulp van weerstandsberekeningen en de logboeken een goede inschatting van hun snelheden ten opzichte van de wind te maken. Hierdoor kunnen we een routeerprogramma gebruiken om de diverse opties door te rekenen. De start is zondag 12 december.

Volg de race

 

1e voorstel voor een Jager 49.5

 

 

De romp van dit ontwerp is geïnspireerd op de Jager. Ondanks dat de romp in bovenaanzicht breed aandoet zijn de verhoudingen op de waterlijn gematigd. De kiel heeft een bulb die lift produceert zodat in opgehaalde stand het schip nog redelijk aan de wind zeilt. Met de kiel omlaag schiet de snelheid omhoog en wordt het echt leuk zeilen. De indeling geeft een royaal ruimtelijk gevoel terwijl je er onder helling op zee ook prettig verblijft.

 

 

2* 75 mijls

 

 

De 75 mijls is een leuk initiatief waarbij een baan van 75 mijl rond bestaande boeien is uitgezet.

Je mag de baan op elk moment varen en zo vaak als je wilt. Het geeft net een beetje extra uitdaging en een dag zeilplezier. Ter controle moet je via je smartphone met gps de baan vastleggen.

Ik zeilde deze challenge 2 keer in een maand. De eerste keer met rugpijn en de tweede keer in goede conditie maar met een wat minder goed weerbericht.

 

 

Video November

Video december