Nieuws


Februari 2019

HISWA Amsterdam

Vrijdag 8-03 om 15.00 

Zaterdag 9-03  om 15.30

Ik vertel samen met Mark Slats  over de Golden Globe Race op HISWA main stage

Voor vragen over de race, maar ook over ontwerpen ben ik die dagen op de ZEILEN stand aanwezig, of op de Maverick, de Rustler van Mark Slats in hal 1

 

 

 

Mark Slats tweede in de Golden Globe Race

Mark is na 214 dagen als tweede gefinished in de Golden Globe Race. Drie dagen na Jean-Luc van den Heede.

Ik begeleidde de refit van Marks boot Ohpen Maverick, berekende diverse zeilvoeringen en vele andere zaken.

Mark zeilde de race 7 dagen sneller dan mijn berekening. Dat is 3% en het toont aan dat je vooraf realistische berekeningen kunt maken.

Het was niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn vrouw een aanslag op onze vrije tijd. Er zijn vlak bij Mark boten vergaan, er waren boetes voor verkeerde vlagvoering en de regels werden een paar keer veranderd.

De boot heeft het goed gedaan, vrijwel alles is heel gebleven en we kunnen zeker gezien de korte voorbereiding terugkijken op een goed resultaat.

Wel hopen we het nu wat rustiger te krijgen

 

 Foto: Jolanda Cupido

 

Wereldrecord en line honours voor de twee teams die we in de Talisker Whisky Atlantic Challenge routeerden.

Samen met John Schouten van Dutch Ocean Expeditions deed ik de routering voor de Dutch Atlantic Four en de NautiBuoys in de the Talisker Whisky Atlantic Rowing Challenge. Het is een roeiwedstrijd maar wind en stroom hebben een flinke invloed op de snelheid. We gebruikten snelheidsvoorspellingen en bekeken de risico's om tot een optimale route te komen. Elke dag gaven we een advieskoers door.

Dutch Atlantic Four kwam als eerste boot binnen en de NautiBuoys als derde. Zij braken wel het wereldrecord in de 5-mans klasse.

 

 

 Dutch Atlantic Ocean met line honours

 

 NautiBuoys met een nieuw wereldrecord

 

Een tweede roeiboot ontwerp No 509

De 4-mans roeiboot die in ontwerp al bijna klaar is krijgt een zusje. Deze solo of duo versie wordt nog dit jaar gebouwd en zal komende winter starten in de solo klasse van de Talisker Whisky Atlantic Challenge.