published 15 mei 2018

Mei 2018

No 502 hellingproef

No 502 is getuigd en we deden onlangs een hellingproef. Bij een hellingproef hang je een gewicht (vaak de eigenaar) aan het einde van de spinakerboom. Je meet dan ook de helling en weet dan het oprichtend vermogen (kilogrammeter) voor die hoek.
Als je ook de vrijboorden meet, weet je het gewicht van het schip. Met deze waarden is het zwaartepunt te bepalen. Uit de metingen volgde dat het schip iets zwaarder was dan gepland met een zwaartepunt 3 cm lager dan berekend. Alles binnen de marges dus de eigenaar kan gerust naar Spanje zeilen waar ze betimmerd wordt. Hopelijk mogen we de meetgegevens onder de nieuwe privacywet nog bewaren.

 

Zeilen Mark Slats Golden Globe

Voor Mark Slats zijn de zeilen klaar. Om te weten welk zeil er wanneer op moet heb ik per zeilvoering een polair diagram gemaakt. Omdat deze op doorzichtig folie is geprint kun je ze over elkaar leggen.

 

Bij een polair diagram komt de wind van boven. Omdat het diagram op doorzichtig folie staat kun je hem met de (verwachte) windrichting op een zeekaart leggen. Vertrekkend vanuit het middelpunt kun je zien hoeveel mijl je in een uur aflegt en waar je afhankelijk van de koers uitkomt.

 

We voeren met de JAGER nog 5 dagen naar Southwold en Lowestoft. Op de terugweg in de nacht kregen we een winddraaiing van 180 graden binnen 2 minuten. Het bijzondere hieraan was de windkracht, van 20 kn NO naar 20 kn ZW. Dat gaf een lekker zeetje dus hebben we het voorzeil tijdelijk gestreken. Verder hadden we bijzonder mooi weer. Zie ook de Video (onder)

 

Video