published 11 december 2022

December 2022

 

Golden Globe Race 2022 met Bayanat.

 

 

 

Na het tuigen bij Tuned rigsd&ropes en het testen van zeilen, tuigage en apparatuur vertrok Abhilash voor zijn 2000 mijl qualifier die hij in Spanje succesvol beëindigde. Tijdens de wedstrijd Gyon-Les Sables d'Olonne voer hij in de Golf van Biskaje echter tegen een 140 m lang vrachtschip aan. Ik moest mijn toch al korte vakantie afbreken om materiaal en menskracht te organiseren. Een week na de aanvaring vertrok ik met een auto vol spullen naar Frankrijk. Twee weken later en ikzelf vijf kilo lichter voer de Rustler weer.

Op tijd voor de start en ondertussen in 3e positie op weg naar de Hobart gate.

 

 

 

 

 

Hellingproef ontwerp No 516 geslaagd.

 

 

 

 

 

 

 

Proefvaart No 510-489  zie video

 

De Jager 37 zeilt. Ik zeilde mee en voelde weinig verschil met mijn eigen Jager. De twee voet extra lengte en de relatief iets slankere romp maakt haar nog iets rustiger. Zowel Ontwerper als eigenaar zijn zeer tevreden.

 

 

 

 

 

No 515 Ontmoeting op het IJsselmeer Zie video

 

Nadat we aan boord van de Langa gedineerd hadden, kwam ik haar later met Jager weer tegen.

Ze ziet er goed uit en is ondertussen ook behoorlijk getest na een tocht naar de Lofoten.

De eigenaren waren enthousiast en hebben er vertrekkersplannen mee.

 

 

524

 

Bij Scheepswerven Jan Vandamme in België staat de mal van de roeiboot waarmee Mark Slats twee jaar geleden het wereldrecord verpulverde. Ze wordt nu in glas/epoxy gebouwd. Omdat dit zwaarder is zijn de twee helften iets uit elkaar gezet.

 

 

Goed te zien is de verlaagde achtercabine

 

 

No 510-489

 

Dit schip wordt met wat aanpassingen door Ruys Scherepstimmerwerken gebouwd. Het casco staat nu in Leeuwarden.

 

 

200 Myls Solo Zie video

 

 

De 200 Myls Solo werd dit jaar in verband met het lichte weer ingekort naar 100 mijl. Ik vond dit in eerste instantie niet erg uitdagend maar besloot de uitdaging te zoeken in non stop en line honours. Omdat er drie verplichte stops in zitten koos ik voor het rondje Noord-Holland. 1e stop voor de start, tweede stop 1e boei na 4 mijl en de derde stop was de passage Noordzeekanaal. Door niet te kiezen voor een handicap uitslag kon ik toch lekker uitdagend zeilen vanaf 04.00 anker op in Lelystad tot 16.00 de volgende middag. En met mooi resultaat: Line Honours!

 

 

526-523

 

Ik maakte een eerste schets voor een klant uit Peru. Deze variant heeft een swingkeel en een kortere opbouw waardoor er een bijboot op het voordek past.