published 13 juni 2016

Juni 2016

ONTWERP 500

Het zat er natuurlijk aan te komen, maar hier is ze dan, ONTWERP No 500!


Eind juni kreeg ik de opdracht voor een ontwerp gebaseerd op de romp van de No 490 die momenteel in afbouw staat bij KM Yachtbuilders. Het wordt een behoorlijk gewijzigd ontwerp. In plaats van een kottertuig komt er een lichtweer genua en een keerfok op. Er wordt gestuurd met een helmstok. Hierdoor heb ik de scheg weggelaten en haar een balansroer gegeven.
De kuip heeft een overdekt gedeelte. Hierna kom je in een dekhuis met uitzicht rondom. Het dek ligt 15 cm lager dan de 490.



Een nieuwe locatie


Eind 2016 of begin 2017 verhuizen we naar Den Oever.
We kijken al 8 jaar naar een locatie aan het wad en eindelijk hebben we aan de Molgerdijk gevonden wat we zochten. IJsselmeer en Waddenzee op loopafstand. Een weekeindje Oost-Engeland behoort straks tot de mogelijkheden. De bereikbaarheid vanuit de Randstad en Friesland is uitstekend.

 

KON-SPAW

Bezoek aan KON-SPAW Polen
We zijn  bij KON-SPAW in Gdansk geweest. Er wordt daar een tweede 40 ft V-spant ontwerp 487 gebouwd. We hebben eerst in Usedom bij het technisch vaarklaar afgeleverde Casco gekeken. In eerste instantie leek alles behoorlijk minder strak, maar toen ik binnen de constructie bekeek bleken alle spanten en vrangen dubbelzijdig continu te zijn gelast. Dit op verzoek van de klant. Technisch zag het er heel verzorgd uit.



Bij het bezoek aan de werf bleek dat ze alleen in aluminium bouwen, dus geen staal bij het aluminium. De lassen worden met röntgen gecontroleerd. Het verschil met de Nederlandse werven zit in de detaillering aan dek. Nederlandse werven hebben over het algemeen hun eigen details en ervaring in het afwerkniveau en het gebruik. Dat missen ze bij KON-SPAW waardoor daar meer detailtekeningen en aanwijzingen nodig zijn voor hetzelfde schip. Gezien het prijsverschil van ca. 25% is dat voor grotere schepen of opdrachtgevers van buiten Nederland en die toch naar de werf vliegen, een interessante besparing.