published 4 juni 2015

Juni 2015

Volg de AZAB via de link op de home page

Op 6 juni 2015 start de AZAB, een wedstrijd voor duo- en solozeilers. Deze wedstrijd bestaat uit twee etappes: van Falmouth in Engeland naar Ponte Delgada op het eiland São Miguel, de Azoren, en terug.
Aanvankelijk zou ik meedoen met VANDAL, een VQ32. Begin mei zeilden we haar van Shetland naar Falmouth. Tijdens deze prachtige tocht door de Hebriden en Ierse zee bleken een aantal essentiële zaken niet in orde. In Falmouth besloten we daarom om niet te starten. Terug in Lelystad besloot ik om alsnog solo met JAGER in te schrijven. Voor mij zijn races zoals de AZAB uiterst nuttig om te zien wat er wel en niet werkt op de oceaan. Daarnaast geeft het ook nog goede competitie!
Als de condities het toelaten zal ik proberen om tijdens de race regelmatig een bericht te sturen. Verder ben ik te volgen via de tracker: azab.co.uk/race-tracking-2/ JAGER zeilt in AZAB 3.
 

Ontwerp 494

In basis is ontwerp No 494 klaar. Dat is snel gegaan, maar ik hoefde voorlopig alleen de basistekeningen aan te leveren.
het aluminium schip gaat over enige tijd in aanbouw. Niet in Nederland, maar in America.

De indeling laat een technische ruimte met motoropstelling en bergruimte in het achterschip zien. Het interieur zit hier, gescheiden met een waterdicht schot, voor. Vanuit de kajuit is redelijk goed zicht tijdens het zeilen. Vooral vanaf de zeekooi en zit bij de kaartentafel. In het voorschip zit weer een waterdicht schot met daarvoor een grote berging.

De plaatuitslagen controleer ik meestal met een halfmodel. Dit om te zien of alles klopt, vooral de markeringen. De lijnen  zitten op de polyester folie die om de spanten loopt.

 

Na terugkomst van de AZAB staat ontwerp No 495 op het programma. Een 16 m lange stalen zeiljacht met ophaalbare kiel, dubbele roeren en twee motoren.